.

اهمیت اعتبارسنجی

هر کشوری در راستای تسریع در رشد و توسعه نظام اقتصادی خود نیازمند توزیع بهینه منابع مالی است. این مهم در اکثر کشورهای دنیا از طریق بانک ها و نهادهای اعطا کننده اعتبار انجام می شود. این نهادها از روش ها و سیاست های مختلفی برای اعطا و توزیع تسهیلات اعتباری بهره می برند. در واقع ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا در منابع و تسهیلات بانکی، مدیریت و کاهش مطالبات معوق و رهایی از سیستم وثیقه محوری از جمله مسائلی است که ضرورت و نیاز پیاده سازی نظام رتبه بندی و اعتبارسنجی را در سیستم بانکی جهت تصمیم گیری های بهینه بیش از سایر مسائل نمایان می سازد. از سویی دیگر وجود اطلاعات ناهمگون در بانک ها، پایین بودن درجه صحت اطلاعات، تعدد مراکز اطلاعات، تعدد مراکز تولید اطلاعات و فقدان الزامات کنترلی از جمله مواردی است که ایجاد بانک اطلاعات جامع در نظام بانکداری را ضروری می سازد.
سهولت دسترسی به منابع مالی که در نتیجه ایجاد و فعالیت سامانه‌های اعتبارسنجی و گزارش‌گری اعتباری حاصل می‌شود موجب رشد پارامترهای اقتصاد کلان کشورها می‌شود. گزارشگری اعتباری تفصیلی و امتیازدهی اعتباری، اطلاعاتی عینی به سرمایه‌گذاران در خصوص وضعیت تسهیلات اعتباری دریافتی خود ارائه می‌نماید. با چنین اطلاعات شفافی، اعتباردهندگان می‌توانند با سرمایه‌گذاری در بازارهای سرمایه جهانی، منابع مالی جدید را جهت اعطای تسهیلات بیشتر ایجاد نمایند. همچنین گزارش‌گری اعتباری موجب توسعه بخش بنگاه‌های کوچک و متوسط شده است.

اهمیت اعتبارسنجی

.

گزارش اعتبارسنجی

در حال حاضر مدل ها و روش های مختلفی برای اعتبارسنجی مشتریان بانک ها وجود دارد که هر یک از آنها مبتنی بر الگوهای خاصی است. مدل های موجود در نهادهای بین المللی اعتبارسنجی و رتبه بندی بر اساس معیارها و شرایط اقتصاد روز دنیا و فضای حاکم بر اقتصاد و محیط کسب و کار جهان می باشد. گزارش های دقیق اعتبارسنجی در واقع یک گزارش آماری است که به منظور تعیین درجه ریسک پرداخت وام به مشتریان به کار می رود. از این طریق تاثیر شخصیت و ویژگی های متقاضیان مختلف بر میزان ریسک و خطاها مشخص می شود. لذا استفاده از گزارش های اعتبارسنجی می تواند به بانک برای اعطای تسهیلات با اطمینان بیشتر کمک کند.

گزارش اعتبارسنجی

.

گزارش اطلاعات اعتباری

گزارشهای اعتباری با جمع‌آوری و یکپارچه‌سازی اطلاعات لازم از پایگاههای مختلف درخصوص سوابق و وضعیت فعلی مشتریان، نوعی نگرش تحلیلی از رفتار بازپرداختی و ارزشمندی اعتباری آنان به استفاده‌کنندگان ارائه می‌نماید.

گزارش اطلاعات اعتباری

.

منافع حاصل از اعتبارسنجی

از آنجایی‌که شرکت‌های سنجش اعتبار و اعتبارسنجی موجب افزایش دقت تصمیمات اعتباری، دسترسی به اعتبارات در کل اقتصاد و کاهش در اندازه و تناوب تخلفات اعتباری می‌شوند، لذا تمامی ذینفعان این بخش، منافع مهمی را از آن می‌برند. این نتایج منجر به افزایش ثبات و رشد اقتصادی می‌گردد که می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود :

  • سنجش اعتبار سالم به نحوی که شرایط اعتباری آنها را دقیق‌تر منعکس کند.

  • بهبود دسترسی به اعتبار با توجه به درک بهتر از جایگاه مالی آنان.

  • افزایش آگاهی آنان نسبت به مدیریت اعتبار خود.

  • فراهم ساختن امکانات بهتر در ازای ارتقاء رفتار اعتباری اشخاص در طول زمان.

  • دستیابی به جایگاهی بهتر در زمینه اندازه‌گیری و سنجش ریسک اشخاص.

  • افزایش تخصصی‌سازی و دسترسی به توانمندی‌های مورد نیاز برای اعطای اعتبار مسئولانه به بخش‌های وسیع‌تر.

  • بهبود مدیریت ریسک اعتباری اعطاکنندگان اعتبار و فعالیت ایشان در سطوح بین‌المللی.

  • دستیابی به اطلاعات سالم از طریق بهبود خدمات، افزایش تقاضای استفاده‌کنندگان، و توسعه بیشتر سرمایه برای سرمایه‌گذاری مجدد.

  • دستیابی به اطلاعات دقیق‌تر و به ‌موقع‌تر در زمینه وضعیت بازار مالی مشتریان.

  • تصمیم گیری مناسب با استفاده از داده های واقعی.

  • توانمندی در پاسخگویی فعال‌تر به تغییرات و روندها.

  • مدیریت محیط اعتباری با نوسان‌پذیری کمتر.

منافع حاصل از اعتبارسنجی


تصاویر